En blogg om svenska mässor
Show MenuHide Menu

Bokmässan

2014-05-24

Bokmässan, eller Mässan Bok & Bibliotek som den egentligen heter, arrangeras årligen i Göteborg. mässa i GöteborgDet är Bok & Bibliotek i Norden AB och Svenska Mässan som arrangerar Bokmässan och har så gjort ända sedan 1985. Bokmässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen och det är även Europas näst största i sitt slag. Det är bara bokmässan i Frankfurt som är större än bokmässan i Göteborg.

Bokmässans historia

Det var den 23 augusti 1985 som Bokmässan i Göteborg hade sin premiär. Fast på den tiden hette den Bibliotek 85. Det var Bertil Falck och Conny Jacobsson som tog initiativet till mässan i syfte att arrangera intressanta seminarier som fortbildning för bibliotekarier. Totalt kom omkring 5000 besökare. Redan året därpå hade mässan vuxit enormt och man kunde då räkna till 25 000 besökare. Sedan dess har besöksantalet växt för varje år fram tills 2003. Det var bokmässans rekord, då man kunde registrera drygt 110 000 besök under fyra dagar. De senaste åren har besöksantalet legat kring 100 000 besökare eller strax under. Intresset hos utställarna har också konstant ökat med åren och därför har också Svenska Mässan önskat att få bygga ut för att få plats med ytterligare utställare. Bokmässan arrangeras på Svenska Mässan som ligger centralt, mitt i Göteborg, precis i anslutning till Hotel Gothia Towers. En annan intressant mässa kan du läsa om här.

Olika teman för bokmässan

År 2014 har Bokmässan sitt 30-årsjubileum. Varje år har man olika teman för mässan och år 2014 är det Brasilien och den brasilianska litteraturen som är i fokus. Den nordiska litteraturen har också alltid en central plats på Bokmässan och det är varje år många nordiska författare som kommer till Göteborg för att delta på bokmässan. Alla Nordens länder har var för sig varit i fokus på mässan och 2012 var det Norden och nordisk litteratur som var bokmässans tema. Andra teman genom åren har varit FN, Gränslös kultur, Yttrandefrihet, Mångkultur, Läsrörelsen, Fortbildning, Barn- och ungdomslitteratur och Populärvetenskap. En av bokmässans dagar räknas alltid som Deckarens dag och då får man möjlighet att träffa olika deckarförfattare och det är flera deckarpriser som delas ut. En annan av mässans dagar är tillägnad åt tecknade serier.

Många spännande aktiviteter under bokmässan

Bokmässan arrangeras lika mycket för branschfolket som för allmänheten. Man räknar med att det är omkring 37 procent av besökarna som är branschbesökare. De två största grupperna bland dessa är lärare och bibliotekarier. Resten är bokintresserad allmänhet. Det finns ingen annan bokmässa i hela världen som erbjuder ett lika omfattande seminarieprogram som bokmässan i Göteborg. Förutom dessa seminarier hålls ständigt ett fullspäckat program på mässans olika scener. Dessutom pågår hela tiden massor av aktiviteter i montrarna hela dagarna. Det finns allt möjligt inom litteratur representerat på Bokmässan, så som facklitteratur, skönlitteratur, barnlitteratur, tidskrifter, serier, bokhyllor, förlag, agenter, författare, bokcirklar, bokhandlare, bokbussar och mycket, mycket mera. Montrarna har genom åren blivit samlade kring olika teman. Exempelvis finns Mat & Trädgård som är den del av bokmässan där montrarna är inriktade just på mat, matlagning och trädgård. Där är det exempelvis kända kockar som bjuder besökarna på maträtter inspirerade från världens alla hörn, man hittar inspirerande kok- och bakböcker och mycket annat. Det finns också en barnhörna där barn- och ungdomsförlagen har sina montrar och där finns även möjligheter att leka, busa och lyssna på sagor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *