En blogg om svenska mässor
Show MenuHide Menu

Dreamhack Winter 2014 – världens största datorfestival

2014-07-04

14-17 juni hölls årets upplaga av Dreamhack Summer, som var en stor framgång på alla sätt. Den som missade Dreamhack den här gången behöver emellertid inte hänga läpp för det; i vinter är det dags för det ännu större evenemanget Dreamhack Winter. Dreamhack är världens största datorfestival och hålls två gånger om året på Elmia, Jönköpings mässanläggning. Tillställningen utgörs av tre stycken huvudattraktioner: mässan, e-sportstävlingarna och LAN-partyt.spelmässa

LAN står för Local Area Network, och med ett LAN-party menas att personer träffas på en plats för att koppla ihop sina datorer för att på så sätt kunna spela datorspel med och mot varandra. Innan det fanns tillgång till bredband var det här ett sätt att kringgå kravet på uppkoppling mot internet, men idag görs det främst av sociala skäl, då många upplever det som trevligare att vara i samma rum som personerna man spelar mot. Dreamhacks LAN-party är det största i världen i sitt slag, och tusentals personer tar med sig sin egen dator för att delta. Hit kommer både kompisgäng som spelar med varandra och ensamvargar som spelar själva, och kanske till och med passar på att tjäna in biljettpriset genom att använda sig av casinobonusarna.nu.

På mässan, som kallas DreamExpo, ställs en mängd produkter ut av företag som på ett eller annat sätt är kopplade till branschen. Här kan man träffa spelutvecklare, prova lyxiga möss och tangentbord och se exklusiva trailers för nya datorspel.

När man tävlar i datorspel kallas det för e-sport, och till Dreamhack kommer de allra bästa spelarna, många av dem från andra länder. E-sport kan tyckas märkligt för någon som aldrig har spelat mycket datorspel, men det skiljer sig egentligen inte särskilt mycket från traditionell sport, bortsett från det faktum att det handlar om mental snarare än fysisk ansträngning. Prissummorna är inte heller något att fnysa åt, då vinnaren i exempelvis Starcraft 2-turneringen vann 25 000 dollar, och det var bara en av många turneringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *