En blogg om svenska mässor
Show MenuHide Menu

Maintenance Art Works (Stockholm)

2015-04-06
mässa i Stockholm

Det är få konstnärer som har blivit kända för sitt fokus på städning och renhållning. Men så är fallet med den amerikanska konstnären Mierle Laderman Ukeles. Från den 7:e februari till den 26 april 2015 går det att se hennes utställning Maintenance Art Works i Marabouparken.

Detta är den första gången som man kan se en utställning av Ukeles i Sverige och i detta tillfälle sker utställningen gemensamt med flera utställningar vid namn From Her House. Här representeras verk av bland annat Margarete Raspe´ och Joanna Lombard. Utöver det presenteras även ett filmprogram med fokus på hushållsarbete och hur detta arbete är uppdelat mellan man och kvinna genom tiden.

Bland annat finns en rad foton som på ett eller annat sätt är kopplat till att hålla rent. Förutom att verken har konstnärligt fokus så speglar de även ofta andra inriktningar i samhället. Ukele har länge varit känd för att lyfta feministiska frågor och detta kan mycket väl läsas in i hennes konst.

Att det skulle bli fokus på städning på hennes utställning i Stockholm är absolut inte oväntat. Detta har varit hennes fokus sedan hon fick sitt första barn.

Ukeles började sin konstnärliga bana på 60-talet då hon utbildade sig. Men inriktningen mot just renhållning kom senare. När det blev fler i familjen insåg hon att konstens uttrycksform och ”ramfria” vägar inte alltid var samma som de vägar man tog i vardagen. Detta med återkommande sysslor som var tvungna att genomföras dagligen – detta särskilt med ett litet barn i familjen. Det var här som hennes intresse för hushållsarbete och renhållning tog fart och något som hon även började förhålla sig till i sin konst.

Ett av de tidigare projekten som hon blev mycket uppmärksamma för är Touch Sanitation. I detta projekt följde hon med personer som jobbade med renhållning i New York och genomfördes år 1970.

Välkommen till Städutställningen 7feb-26april.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *